Right House Image
Hand Picture, Dobar DenГост!.М.а.г.а.з.и.н ROBOTEV.com

Back

Genuino MKR1000
Price
72.85 лв.

MKR1000 е мощна платка, която комбинира функционалността на Zero и Wi-Fi шилд. Това е идеалното решение за любители или професионалисти с минимален опит в сферата на компютърните мрежи, които искат да развиват проекти свързани с Internet of Things.

Genuino MKR1000 e специално проектирано да бъде практично и евтино решение за любителите, които желаят да добавят Wi-Fi връзка в техните проекти.

Платката е базирана на Atmel ATSAMW25 SoC (System on Chip), които е част от SmartConnect семейството на Amtel безжичните устройства, които са специално направени за Internet of Things проекти и устройства.

ATSAMW25 е направено от три главни блока.

  • SAMD21 Cortex-M0+ 32bit low power ARM MCU
  • WINC1500 low power 2.4GHz IEEE® 802.11 b/g/n Wi-Fi
  • ECC508 CryptoAuthentication

ATSAMW25 също включва единична 1x1 stream PCB антена.

Дизайнът включва схема за зареждане на Li-Po батерии, която позволява Genuino MKR1000 да се захранва от батерия или външно напрежение от 5V, което зарежда Li-Po батерията докато е включено. Превключването от един източник към друг е автоматично.

Добра 32-битова изчислителна мощност, подобна на Zero платката, обичайния набор от входно-изходни интерфейси, Wi-Fi с ниска консумация, включващ Cryptochip за защитена комуникация и лесно програмиране на платката през Arduino IDE. Всички тези характеристики правят платката предпочитания избор за проекти свързани с Internet of Things, прдвидени да бъдат захранвани от батерия.

USB порта може да се използва за осигуряване на захранващо напрежение за платката (5V).

Genuino MKR1000 може да работи с или без свързана Li-Po батерия и има ограничена консумация на енергия.

MKR1000 Wifi модула поддържа SHA-256 сертификат.

Внимание: За разлика от повечето Arduino и Genuino платки, MKR1000 работи на 3.3V. Прилагането на по-високо от 3.3 V напрежение на входно-изходните пинове може да повреди платката. Изход към устройство, работещо на 5V ще работи, но двустранна комуникация с такова устройство се нуждае от смяна на нивото на сигнала.

Първи стъпки

Под секцията Полезни връзки ще намерите цялата информация, която Ви е нужна, за да си конфигурирате платката, да използвате Arduino Software (IDE)(средата, в която пишете скечовете – програмите), и да започнете да експериментирате с програмиране и електроника.

Технически характеристики

Микроконтролер

SAMD21 Cortex-M0+ 32bit low power ARM MCU

Захранване на платката (USB/VIN)

5V

Поддържани батерии(*)

Li-Po single cell, 3.7V, 700mAh minimum

Работно напрежение

3.3V

Дигитални IO пинове

8

PWM пинове

12

UART

1

SPI

1

I2C

1

Аналогови входни пинове

7

Аналогови изходни пинове

1 (DAC 10 bit)

Външни прекъсвания

8

DC ток на I/O пин

7 mA

Флаш памет

256 KB

SRAM

32 KB

EEPROM

няма

Тактова честота

32.768 kHz (RTC), 48 MHz

Li-Po батерии, пинове и вкрадени в платката LED диоди.

Капацитет на батерията

Li-Po батериите се зареждат до 4.2V с ток, които е половината от номиналния капацитет (C/2). За Arduino / Genuino MKR1000 се използва специален чип, които е настроен на 350mAh зареждащ ток. Това означава, че минималния капацитет на Li-Po батерията трябва да бъде 700mAh. Батерия с по-малък капацитет може да прегрее, да почне да изпуска вредни газове и да експлодира, опожарявайки всичко наоколо. Силно се препоръчва избора на Li-Po батерия, която е поне с капацитет 700mAh.На батерия с по-голям капацитет ще ѝ отнеме повече време да се зареди, но няма да се повреди или прегрее. Схемата за зареждане е програмирана за 4-часово зареждане, след което влиза в режим спане. Това ще ограничи зареждането до максимално 1400mAh за един цикъл.

Свързване на батерия

Ако желаете да свържете батерия към MKR1000, уверете се че накрайника е женски двупинов JST PHR2. Полярност: Гледайки към платката с лице към свързващите пинове, полярността е следната – лявата страна = положителна, дясната страна = отрицателна, земя.

Vin

Този пин може да се ползва с източник с регулирано напрежение от 5V. Ако е подадено захранване през този пин, захранването от USB порта автоматично се изключва. Това е единствения начин да захранваме платката с 5V (напрежението трябва да бъде между 5V и 6V) без да използваме USB-то. Този пин е само входен.

5V

Този пин изкарва 5V, когато платката се захранва от USB-то или от Vin пина. Напрежението е нерегулирано, защото се взима директно от захранването на платката. Когато платката се захранва от батерия, този изод дава приблизително 3.3V. Тъй като е изход не трябва да бъде ползван като входен пин за захранване на платката.

VCC

Този пин дава 3.3V, напрежение взето от регулатора, монтиран върху платката. Това напрежение остава постоянно без значение от източника на захранване на платката. (USB, Vin или батерия).

LED ON

Този LED диод е свързан с 5V вход или с USB-то или VIN. Не е свързан със захранването от батерията. Това означава, че диодът е включен, когато захранването е USB или VIN, но е изключен ако платката се захранва от батерия. Това помага за по-ефективното използване на батерията. Напълно е нормално диодът да не свети, когато платката работи, захранвана от батерия.

LED индикиращ зареждане(CHARGE LED )

Диодът индикиращ зареждане(CHARGE LED) върху платката се контролира от зареждащия чип, чиято дейност е да следи тока, който се консумира от Li-Po батерията, докато се зарежда. Диодът се включва когато платката се захранва с 5V от Vin пина или USB-то и чипът зарежда Li-Po батерията, която е свързана към JST конектора. Има няколко случая, в които светодиодът ще започне да премигва с честота приблизително 2Hz. Това премигване е причинено от следните случаи, продължили дълго време(от 20 до 70 минути):
- Батерията не е свързана към JST конектора.
- Батерията, свързана към платката е прекалено изтощена или повредена. Такава батерия не може да бъде зареждана отново.
- Батерията, свързана към платката е напълно заредена и не се нуждае от още един цикъл на зареждане. Това обикновенно се случва, когато се откачи и после отново се свърже Vin, или самата батерия, докато Vin пинът е свързан.

Светодиод (L) монтиран върху платката

Върху MKR1000 платката е монтиран LED диод, които е свързан към D6, а не на D13 както е на други платки. Примерната програма с премигващият диод (Blink example) трябва да бъде променена, за да работи коректно.

(*)Забележка: Към JST конектора върху платката НЕ СВЪРЗВАЙТЕ нищо друго освен Li-Po батерия, чиито характеристики са съвместими с горепосочените. Моля НЕ ЗАХРАНВАЙТЕ Vin с повече от 5V.

Полезни връзки

Първи стъпки
Вдъхновете се - Открийте още Arduino MKR1000 и Genuino MKR1000 проекти в платформата за уроци Arduino Project Hub.
OSH: Схеми - KR1000 е хардуер с отворен код! Можете да разработите собствена платка, ползвайки следните файлове:

Първи стъпки - GenuinoMKR1000
Документация на програмния език на Arduino

ARD-1315


Този продукт е добавен в каталога на Thursday 14 July, 2016.
Price
72.85 лв.