robotev :: blog

септември 23, 2011

Processing и Android

Публикувано в: Обучавам, Правя — Етикети:, , — robotev @ 19:24

Още с обявяването на Google Accessory Development Kit (Google ADK) видях много интересни възможности и потенциал. Наскоро се сдобих с Андроид телефон и в този блог ще опиша опита си по свързването му към платката на Ардуино за Андроид разработки. Надявам се, че информацията ще е полезна.

Първата стъпка е да се свърже телефона към компютър и да се качи написано от нас приложение. Тъй като имам известен опит с Processing  реших да използвам него. Инструкциите по-долу работят със Samsung Nexus S апарат, но са приложими и за други телефони. Не се колебайте да споделите вашия опит (или проблеми) в коментарите.

В следващ пост ще опиша и свързването на телефона към платката на Ардуино.

1. Инсталирайте Android SDK от http://developer.android.com/sdk/index.html. За помощ или подробна информация вижте http://developer.android.com/sdk/installing.html. Запомнете в коя папка инсталирате този софтуер защото по-късно ще трябва да укажете пътеката към нея. След инсталация софтуерът се стартира и дава възможност да се изберат допълнителни пакети за инсталиране. Уверете се, че са избрани следните компоненти:

 1. SDK Platform Android 2.1, API 7
 2. Google APIs by Google Inc., Android API 7 . Няма да навреди ако допълнително инсталирате и други версии на Android API, включително версия 8 или по-висока, но задължително ви трябва и версия 7.
 3. Google USB Driver package. Този пакет е подходящ ако имате Nexus One или Nexus S телефон. За други апарати може да инсталирате съответните драйвери на по-късен етап. За подробности вижте http://developer.android.com/sdk/win-usb.html

След като изберете горните пакети и натиснете Install, те първо ще се свалят и след това ще се инсталират. В края на инсталацията, програмата ще ви каже, че е нужен рестарт. Натиснете Yes. Ако инсталацията е преминала успешно ще имате (поне) тези пакети в Installed Packages:

 

2. Изтеглете Processing от http://processing.org/download/ и разархивирайте файла (не е нужна инсталация). Използвайте версия 1.5 или по-висока.

3. Стартирайте Processing и сменете изгледа от Standard на Android. При тази операция, Processing ще покаже съобщение, че не намира инсталация на Android SDK, и ще ви каже ако сте инсталирали софтуера да натиснете Yes. Изберете Yes и укажете пътя до папката в която сте инсталирали Android SDK.

4. Изберете някоя програма за проба. Този пример за изчертаването на линия от координати 0, 0 до 100, 100 е подходящ:

void setup(){
size(400, 300);
}

void draw(){
line(0, 0, 100, 100);
}

Изпробвайте я в емулатора като натиснете бутона Run in Emulator или с Ctrl+R. Това ще компилира програмата и ще я изпрати към емулатора. При мен първият опит е нуспешен и получавам грешка „Device killed or disconnected.“ но малко след като се появи тази грешка се стартира и емулатора. След като веднъж емулаторът е стартирал програмите се качват коректно. Имайте предвид, че емулаторът реагира бавно и може да мине известно време докато тръгне програмата. Бъдете търпеливи, стартирането на програмата може да отнеме до няколко минути.

5. Време е да качим програмата и на телефона. След като свържете телефона към компютъра ще се стартира Found New Hardware Wizard-а. Изберете опцията, която ви дава възможност да изберете драйвера, който да се инсталира – No, not this time. На следващия екран изберете Install from a specific location, и на третия екран укажете пътеката до папката с драйвера. При мен това е android-sdk\extras\google\usb_driver, но ако вашия телефон е различен от Nexus One или Nexus S вижте http://developer.android.com/sdk/win-usb.html за повече информация къде да намерите подходящ драйвер.

6. Подгответе и телефона за качване на приложения. В меню Settings/Applications/Development позволете USB debugging.

7. Качете програмата с линията от Processing на телефона. Това може да стане от меню Sketch/Run on Device или с клавишна комбинация Ctrl+Shift+R. Възможно е при първото качване на програма на телефона да трябва да прекъснете връзката на Processing с емулатора от меню Android/Reset Connections.

Приложението стартирано в емулатора

 

Приложението стартирано на телефона

Полезни връзки

http://wiki.processing.org/w/Android
http://labs.arduino.cc/ADK/Index
http://developer.android.com/guide/topics/usb/adk.html

Share and Enjoy:
 • Facebook
 • Twitter
 • Technorati
 • RSS
 • StumbleUpon
 • Print

1 Коментар »

 1. Страхотно описание, с нетърпение очакваме следващото

  Коментар от Иван — ноември 13, 2013 @ 19:52

RSS хранилка за коментарите по тази публикация. Адрес за TrackBack

Вашият коментар

Задвижвано от WordPress