robotev :: blog

август 12, 2011

Градински контролер 1.1

Публикувано в: Правя — Етикети:, , , , , — robotev @ 20:26

Както го подсказва и името, Градинският контролер е интелигентно устройство, което се грижи да полива градина, може да се контролира от Интернет, а също и да изпраща данни към Мрежата.

В момента устройството работи с 2 Ардуино контролера :

1) Външен за градината свързан със електромагнитен клапан за контрол на поливната система. Той се захранва със слънчева батерия и има приемник за да бъде безжично контролиран от вътрешния контролер. Напрежението се регулира на 9 волта заради соленоида на клапана. По късно към външния ще се добави и предавател за да връща данни от свързани към него датчици. Той се поставя в защитена от влагата и светкавици метална кутия. Екраниран кабел го свързва със соленоида на клапана. За по-добра защита може да се сложи и разрядник на антената. 

2) Вътрешен контролер, който е свързан с Интернет и позволява да се спира и пуска водата на поливната система и да се наблюдава състоянието на датчиците свързани към него (в момента сензор за дъжд и за напрежение на батерията). Захранване 6-12 волта. Използван е по евтиния вариант на Ethernet Shield, който има някои ограничения налагащи малки трикове в програмирането, но пък цената оправдава използването му за този забавен проект. 

Управлението става през тази уеб страница:

Ако се отвори клапана се променя статуса:

 

Когато сензора за дъжд е задействан, поливната система веднага се спира и това се показва на страницата:

 

Датчикът е така направен, че остава задействан достатъчно дълго време след дъжд, за да изсъхне почвата и да не се полива прекалено много. Когато елементите в него изсъхнат, той отново се изключва и поливането може да продължи по график, като това се настройва в програмата на контролерите. 

Крайната цел е да се управляват няколко клапана за поливане и капково напояване и осветлението в градината, както и да се събират данни за слънчевото греене, температурата и валежите. Това ще позволи да се контролира автоматично поливането и осветлението.

Предстои да бъде добавена обратната безжична връзка – от градината към вътрешния контролер и ще могат да се сложат всички датчици в градината, като данните се виждат в Интернет и се използват за програмиране на режимите на поливане и осветление.

Към вътрешния контролер ще бъдат добавени datalogger с часовник и SD карта не само да може да се записват данни с точно време за дълги периоди, но и да се използва часовника за дневен режим на включване на клапана. Осветлението ще се оптимизира в зависимост от статуса на слънчевия панел.

Следват снимки и електрически схеми. Външен контролер:

 

 

Вътрешен контролер:

 

Използван е примерен код към Ethernet и VirtualWire библиотеките, както и примерен код за H-bridge
Схемите са правени с Fritzing.

Архив с файлове (включва скиците за вътрешния и външния контролери).

Автор на проекта е Милен Стойчев.

Този проект участва в конкурса „Ардуино в Интернет“. Подкрепете го като гласувате за него във Facebook.

Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • Technorati
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Print

Няма коментари »

Все още няма коментари.

RSS хранилка за коментарите по тази публикация. Адрес за TrackBack

Вашият коментар

Задвижвано от WordPress