robotev :: blog

май 24, 2011

Конкурс „Arduino в интернет“

Публикувано в: Правя — Етикети:, , , — robotev @ 14:11

konkursArduinoInternetРоботев, българският магазин за хоби електроника, прототипи и интерактивни обекти, обявява началото на конкурс за проект с отворен код. Проектът трябва да използва микроконтролер Arduino за да свърже физическия и виртуалния свят. Това включва всички проекти, в които до физическия свят достига информация за събитие, случило се в интернет (или обратно), както и всички проекти, в които събитие от виртуалния свят поражда друго събитие в реалния (или обратно).

Проектите трябва да са работещи и да са описани на български език. Няма ограничение за възраст или професия, както и в броя проекти, които един участник може да представи.

 

Условията, на които трябва да отговарят проектите са:

- Кодът за микроконтролера (или микроконтролерите) да е написан и качен от средата за програмиране на Arduino. Няма изискване и за кода на останалите компоненти в проекта – те може да са програмирани на PHP, Python, Flash, Java, Processing, Ajax или, който друг език за програмиране ви е най-удобен.

- Да има обмен на информация (данни) между микроконтролера и интернет.

- В духа на платформата Arduino кода и всички електрически схеми да бъдат споделени.

- Описание на проекта, снимки и/или видео, електрическите схеми и кода да са изпратени на имейл адрес robotev@robotev.com не по-късно от 31 юли 2011.

- Описанието и видеото (ако има) да са на български език.

Крайният срок за представяне на проектите е 31 юли 2011, като победителите ще бъдат определени в онлайн гласуване, което ще протече от 5 до 19 август.

Роботев ще награди трите проекта събрали най-много гласове, като наградите са на обща стойност над 500 лв:

1-во място: GPRS Shield даващ на проекта ви достъп до GSM/GPRS мрежите и съответно възможност за приемане на обаждания, набиране на номера, изпращане и получаване на SMS/MMS, и разбира се, достъп до интернет.

2-ро място: Wi-Fly Shield за да може следващия ви проект да се свързва към безжичните Wi-Fi мрежи.

3-то място: GPS Shield в комбинация с GPS модул – най-популярния начин за определяне на точно местоположение.

Примерни проекти, от които може да почерпите опит и вдъхновение, са системите за автоматизиране на дома (като тази за дистанционно хранене на котки); музикални системи (като този проект за просвирване на песни композирани онлайн); системи за визуална индикация на настъпили събития в мрежата (като този известител за непрочетени имейли, или този за състоянието на Tower Bridge в Лондон), или системи за GPS проследяване на движещи се обекти.

Въпроси задавайте във формата за коментар или на robotev@robotev.com

Желаем услех на всички участници!

Share and Enjoy:
 • Facebook
 • Twitter
 • Technorati
 • RSS
 • StumbleUpon
 • Print

2 Коментара »

 1. Възможно ли е използването освен основното ардуино и друг микроконтролер в проекта?

  Коментар от Бойко — май 25, 2011 @ 14:50

 2. @Бойко
  Позволява се използването на повече от един микроконтролер в проекта, като кода на всеки програмиран от вас микроконтролер трябва да е написан и качен (или да може да се качи) от средата за програмиране на Ардуино.

  Позволено е използването на уреди с вградени и фабрично препрограмирани микроконторлери (например ако в проекта е вклюен GSM апарат, микроконторлерите в него не е задължително да са Ардуино).

  Коментар от robotev — май 25, 2011 @ 15:19

RSS хранилка за коментарите по тази публикация. Адрес за TrackBack

Вашият коментар

Задвижвано от WordPress